Drága pénzen elkészült az új weboldalad, de programozót kell hívnod, valahányszor egy mondatot szeretnél rajta megváltoztatni? Hatalmas öngól, melyet egy jó tartalomkezelő rendszer, főként a WordPress használatával tudsz megelőzni.

Mi az a tartalomkezelő rendszer?

Húsz évvel ezelőtt az első weboldalak még úgy jöttek létre, hogy a programozók az összes megjelenő oldal kódolását egyenként készítették el. Ez úgy viszonyult a mai oldalakhoz, mint a kőbe vésett feliratok a nyomtatott könyvekhez. Legalább olyan nehézkes volt egy szöveget megváltoztatni, mint újra kivésni a faragott oszlopok feliratait. A weboldalak készítése ezért nagyon gyorsan kétfelé ágazott el: az egyik oldalon készülnek a weboldal rendszerét és képét meghatározó elemek, a másikon pedig a tartalom, amit csak be kell illeszteni az elkészített rendszerbe.

Azokat a programokat, melyekkel így fel lehet építeni egy weboldalt, tartalomkezelő rendszernek nevezzük. (A közismert jele a CMS, ami az angol Content Management System kifejezés rövidítése.)

WordPress tartalomkezelő rendszer

Egy jó tartalomkezelő rendszer rugalmas és keresőbarát.

A CMS rendszerek lényege, hogy használatukkal programozói tudás nélkül is össze lehet állítani egy weboldalt. A tartalomkezelők előre gyártott elemeket használnak fel. A felhasználónak csak azt kell megtanulnia, hogyan szúr be egy új oldalt, menüpontot, hogyan változtatja meg a lap kinézetét és hogyan ír hozzá új, a látogatónak érdekes és a keresőoptimalizálás szabályainak is megfelelő szövegeket. A tartalomkezelő rendszerek adják meg a lehetőséget arra, hogy ne kelljen programozót hívnod minden egyes apró változtatáshoz. Egy új cikk megírása, vagy néhány adat megváltoztatása gyors és egyszerű feladat. Aki valaha elküldött már egy emailt, vagy megírt szövegszerkesztőben egy oldalnyi szöveget, az nagyon gyorsan meg tudja tanulni egy jó tartalomkezelő használatát is.

A webes felhasználói igények és feladatok 90-95%-át a mai tartalomkezelő rendszerek tökéletesen ki tudják elégíteni, így ma már nem szabad első gondolatra egyedi fejlesztésű weboldalt készíteni. Ha a weboldalad fejlesztője arra hivatkozna, hogy az oldalon csak ő tud módosításokat végrehajtani, akkor azonnal fordulj máshoz. Vagy nem akarja, hogy belenyúlj az általa készített rendszerbe, vagy nem tartalomkezelő használatával építette fel a weboldaladat. Ez olyan, mintha az elektromos autók korában gőzhajtású kocsit adott volna át neked.

A keresők is szeretik a CMS rendszereket

A Google és a többi kereső is előnyben részesíti a tartalomkezelő rendszereket. A Google az embereket követi. A kereső azt próbálja a lehető legpontosabban másolni, hogy az internetet használó emberek hogyan gondolkodnak, hogyan olvasnak, miket keresnek a szövegekben. A CMS rendszereket nem azért pártolják, mert nekik ez tetszik, hanem mert rájöttek, hogy a felhasználóik sokkal könnyebben tudják ezeket az oldalakat használni. Ha ma azt akarod, hogy a keresők is jónak ítéljék meg az oldaladat, akkor használj valamilyen népszerű CMS rendszert a weblap készítéshez ás a tartalom feltöltéséhez.

Milyen tartalomkezelő rendszert használj?

A világon ma közel 170 szélesebb körben ismert tartalomkezelő rendszer működik, s talán még további százezernyi, melyeket egyedi fejlesztők dolgoztak ki a saját ügyfeleiknek. A weboldalak többsége azonban mindössze három rendszeren osztozik: a WordPress, a Joomla és a Drupal jelenti a tartalomkezelők csúcsát.

A ManageWP.com legfrissebb (2019.04.04.) adatai szerint a világ összes weblapja az alábbiak szerint  osztozik a tartalomkezelő rendszereken:

  • WordPress-alapú 33,5%
  • Joomla 2,9%
  • Drupal 1,9%
  • az összes többi CMS rendszer 2 százalék alatti részesedésű.

A három legnépszerűbb közül a leggyakoribb a WordPress. Csak ebben a rendszerben több mint tízszer annyi weboldal működik, mint az utána következő Joomla alatt.

Létrejöttekor a WordPress egyszerűen egy blogrendszer volt. Arra hozták létre, hogy naplószerűen meg tudjanak cikkeket jeleníteni az interneten. Ez még 2003-ban történt, azóta sokszorosan megváltozott a felépítése. Legnagyobb értéke a szinte végtelen variálhatósága. A WordPress tartalomkezelő rendszer segítségével felépíthető sok ezer termékes webáruház biztonságos, online fizetéssel, zárt tagi rendszer, online oktatófelület, vagy népszerű hírportál. Viszont annak sem kell megijednie tőle, aki csak egy egyszerű blogot vagy céges weboldalt szeretne létrehozni. A WordPress kezelése egyszerű. Cikkeket úgy lehet benne írni, mintha csak egy szövegszerkesztőt használnánk. Néhány, jól átlátható kattintással meg lehet benne változtatni az oldal menüpontjait, a címoldal felépítését, a kinézetét, az oldalsáv tartalmát stb. Könnyedén kezelhetők az olvasói hozzászólások is.

Nyílt forráskódú rendszer, ingyenes rendszer

A felsorolt tartalomkezelők úgynevezett nyílt forráskódú rendszerek, s főleg ennek köszönhetik népszerűségüket. Ez azt jelenti, hogy az alap programot fejlesztő cég nem tartja titokban a program alapját jelentő kódot. Azt bárki használhatja, programozhat hozzá. A WordPress ennek köszönheti, hogy programozók ezrei készítenek hozzá apró kiegészítőket minden elképzelhető feladatra. Ezeknek a plugin-nak nevezett kiegészítő programoknak egy része ingyenes, másokért fizetni kell valamennyit a programozó döntése alapján. Ezek teszik rendkívül rugalmassá, bármilyen célra alkalmassá az alap tartalomkezelő programot.

A WordPress nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszert a világon rengetegen használják és a Google kereső is kedveli.

A „WordPress plugin” kifejezésre a Google keresőmotorja több mint 473 millió találatot ad.

A nyílt forráskódú rendszer ingyenességet is jelent. Maga a WordPress is ingyen letölthető, használható. Bármelyik programozónak megvan azonban a joga ahhoz, hogy az alap rendszerhez olyan kiegészítőket készítsen, melyeket akár pénzért is árusíthat. Ezek a kiegészítők, másnéven plugin-ok szebbé, több célra alkalmassá, összetettebbé teszik az alap CMS rendszer működését. De aki nem akar ilyenre költeni, s csak cikkeket szeretne közzétenni az interneten, az megteheti kizárólag ingyenes eszközök használatával is.

Biztonságos-e egy nyílt forráskódú tartalomkezelő?

A saját tartalomkezelőt készítő programozók általában arra hivatkoznak, hogy a WordPress nem elég biztonságos. Túl sokan használják, túl sok a hibalehetőség és a támadás lehetősége. Valójában éppen a hatalmas méretek biztosítják jobban a rendszer biztonságát.

Képzeld el, hogy rendelsz egy egyedi fejlesztésű weboldalt. A programozó csapat olyan rendszert készít, melyen csak ők ismerik ki magukat. Ezzel örökre hozzájuk láncolod magad. Változtatni csak ők tudnak, s ha a programozó szabadságra megy, hetekig nem találsz senkit, aki ki tudja javítani a felmerülő hibákat.

Egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszeren programozók ezrei dolgoznak a világban. Ha felmerül egy hiba lehetősége, azonnal akad egy csapat, amelyik rögtön foglalkozni kezd a javítással. Változtatáshoz, módosításhoz nem kell programozó, meg tudod magad is oldani. Ha az eredeti fejlesztővel megromlik a kapcsolat, bármikor találsz egy másik csapatot, aki értenek ugyanehhez a CMS-hez és azonnal át tudják venni a munkát.

Mit javaslunk a használható weboldalhoz?

A legjobb eredményt egy széles körben használt, népszerű CMS rendszer hozza. Erre programozó közreműködése nélkül tudsz te vagy egy munkatársad is anyagot feltölteni, s néhány kiegészítővel pl. a Yoast SEO plugin telepítésével jól megfelel a keresőoptimalizálás szempontjainak is. Javaslatunk a WordPress, ennek a használatát lehet a legkönnyebben megtanulni és nagyon hamar szép keresőoptimalizálási és üzleti eredményeket lehet vele elérni.